Voste es trova aqui: Home » Actualitat
Actualitat

L’Ecomuseu dóna visibilitat al paper de les dones en els conflictes amb una conferència de la catedràtica Mary Nash

Esterri d’Àneu, 28 de juny de 2017.- L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i l’empresa Peperepep Cultural organitzen el pròxim dissabte 1 de juliol a les 19 hores, al Centre d’Interpretació de les Viles Closes d’Escaló, la conferència ‘Dones, guerres i Pau: una visió històrica”. La sessió, que forma part del projecte Joc de Dames,  anirà a càrrec de la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona (UB), Mary Nash.

Amb una trajectòria de més de 40 anys en la recerca i difusió de la història de les dones en època contemporània, una profusa activitat editorial i premiada en diverses ocasions per la seva aportació  en la visualització del paper de les dones en la vida política i en els conflictes bèl·lics, Mary Nash és una autoritat en la matèria.

La iniciativa ‘Joc de Dames’ és una ruta que permet conèixer la història, especialment la dels segles XI-XII, dels Pallars en conjunt, sense fragmentar el discurs i des del punt de vista,  també, de les dones.  Es tracta d’un recorregut per cinc monuments emblemàtics del romànic del Pallars. El públic pot fer una visita guiada al castell i la canònica de Mur, al monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal, al monestir de Sant Pere del Burgal i a l’església de Santa Maria d’Àneu, quatre espais estretament vinculats a través dels quals es narra la història amb totes les peces, amb les dones i els homes que la van fer

Joc de Dames és una ruta patrimonial amb visió integral que ens parla d’Arsenda d’Àger, Valença de Tost, Llúcia de la Marca, Eslonça Martínez i altres. Van ser elles, junt amb els seus coetanis, les que van forjar la història del comtat als segles XI i XII, així com altres dones i homes ho han seguit fent posteriorment.

 

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, una nova concepció

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu neix el 1994 a partir d’una nova concepció museològica i museogràfica, on el visitant s’endinsa d’una manera activa i participa en les formes de vida del Pallars de principis de segle.

L’Ecomuseu permet conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s’hi han anat succeint a les darreres dècades. A diferència dels museus tradicionals, l’Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s’escampa territori enllà per tal d’explicar la vida de les valls que el conformen. Es vertebra, doncs, a partir de centres patrimonials repartits pels pobles de l’Àneu.